Přinášíme přehled největších antiglobalistických demonstrací ve světě:
( zdroj ČTK, EF! )

Červen 1996 - U příležitosti summitu skupiny G7 protestovalo v Lyonu na 30.000 lidí.

Květen 1998 - Zhruba 50.000 lidí demonstrovalo v centru anglického Birminghamu během zasedání skupiny G8 za urychlené oddlužení obzvláště chudých rozvojových zemí.

Červen 1999 - Více než 40.000 osob požadovalo v době konání vrcholné schůzky skupiny G8 v Kolíně nad Rýnem větší pomoc chudým zemím světa a prominutí jejich dluhů.

Prosinec 1999 - Tisíce demonstrantů znemožnily včasné zahájení ministerské konference Světové obchodní organizace (WTO) v americkém Seattlu. Policie použila slzný plyn a plastické projektily a v centru města byl vyhlášen noční zákaz vycházení. Zadrženo bylo přes 500 osob a celkové škody na majetku se odhadují na několik desítek miliónů dolarů. Akcím předcházelo vniknutí asi 20 demonstrantů do budovy WTO v Ženevě.

Leden 2000 - Odpor vůči Světovému hospodářskému fóru (WEF) dalo najevo na 2000 demonstrantů v centru Davosu. Protestující poničili výkladní skříně několika obchodů a policie použila proti demonstrantům slzný plyn.

Únor 2000 - Na zasedání Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) v Bangkoku manifestovalo asi tisíc osob. Bývalý šéf MMF Michel Camdessus byl zasažen šlehačkovým dortem právě v okamžiku, kdy se chystal pronést oficiální řeč.

Duben 2000 - Asi 1300 osob bylo zadrženo při nepokojích odpůrců globalizace při zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu. Tisíce lidí blokovaly ulice kolem sídel obou institucí s cílem bránit delegátům v účasti na zasedání. Policie použila slzný plyn.

Červen 2000 - Obušky a slzným plynem rozehnala policie demonstrující skupinky lidí v kanadském Windsoru, kde zasedala Organizace amerických států (OAS).

Září 2000 - Demonstranti narušili zahájení konference WEF v Melbourne. Při potyčkách s policií bylo několik desítek osob zraněno a několik protestujících zatčeno.

Září 2000 - V pouliční bitky a ničení majetku přerostly demonstrace odpůrců globalizace v den zahájení 55. výročního zasedání MMF a Světové banky v Praze. Nejradikálnější z asi 12.000 účastníků použili proti polici dlažební kostky a zápalné láhve. Několik desítek osob bylo zraněno a několik stovek demonstrantů zadrženo. Škody na majetku dosáhly několika miliónů korun.

Prosinec 2000 - Při potyčkách s demonstranty, kteří se sjeli do Nice kvůli summitu EU, policie použila slzný plyn. Demonstranti zapálili banku u jednacího centra a rozbili řadu oken a výloh. Potyčky se odehrály i v italském pohraničním městě Ventimiglia, kde lidé demonstrovali proti tomu, že francouzské úřady odmítly pustit 1400 italských aktivistů do Francie.

Leden 2001 - Při protestech proti konání WEF v Davosu, jichž se zúčastnilo na 1000 odpůrců globalizace, bylo sto demonstrantů zadrženo. K menším incidentům došlo také v Ženevě.

Únor 2001 - Čtyřicet odpůrců globalizace a MMF zadržela turecká policie v Istanbulu při demonstracích během zasedání náměstků ministrů financí a viceguvernérů centrálních bank skupiny G20.

Březen 2001 - Na 4000 policistů zasahovalo proti asi 40.000 demonstrantů v Neapoli během konání konference Světového fóra. Proti účastníkům protestů, kteří házeli kamení a kouřové bomby, použila policie slzný plyn a gumové obušky. Zraněno bylo asi 50 policistů, zhruba 70 demonstrantů a čtyři novináři.

6. dubna 2001 - Mládež vyzbrojená kameny a zápalnými lahvemi se střetla s policií v Buenos Aires, kde se konala jednání o Celoamerické zóně volného obchodu (FTAA).

20. dubna 2001 - Čtyři zraněné policisty a desítky zadržených si vyžádaly střety antiglobalistů s policií během zahájení celoamerického summitu v Quebeku. Obě skupiny použily slzný plyn. (fotky)

Červen 2001 - Během policií vyprovokovaných střetů, které provázely vrcholnou schůzku EU v Göteborgu, byli postřeleni dva demonstranti. Zraněno bylo 56 policistů.

19. - 21. července 2001 - Summit G8 provázely dosud nejtvrdší střety mezi policisty a odpůrci globalizace. V ulicích Janova demonstrovalo až 200 tisíc demonstrantů ( odborářů, komunistů, anarchistů, jezuitů...). Jednoho z anarchistů policie zastřelila, přes 500 lidí bylo zraněno.