Mezinárodní den žen

Spoustu nerovností zbývá odstranitFeministická skupina 8. března
8. března od 15 hodin se na Náměstí Míru koná happening s koncerty, DJ's, loutkovým divadlem, veganským občerstvením a infostánky ženských organizací a skupin. Oslava MDŽ organizovaná Feministickou skupinou 8. března má upozornit na to, že ačkoli již dnes ženy mají volební právo i právo na vlastní majetek, jejich společenské postavení zdaleka není rovné mužům. MDŽ je oslavou občanských práv, která se ženám zatím podařilo získat, i výzvou ke snaze po odstranění nerovností, jež v české společnosti dodnes přetrvávají. 

Dělnice bez sebemenších práv 
Myšlenka ustanovit vznikla na přelomu 19. a 20. století, což bylo v industrializovaném světě období expanze a sociální nestability, rychlého nárůstu populace a radikálních ideologií. Ženy vstupovaly masově do sféry placené práce, avšak pracovní podmínky a ubohé výdělky byly neudržitelné. Začínají vznikat první odborové svazy, ženy se politicky aktivizují. Ve Spojených Státech vzniká v roce 1903 Women`s Trade Union League, která se o pět let později podílí na organizaci generální stávky v newyorské textilní továrně Triangle Shirtwaist Factory. Přes dvacet tisíc zaměstnankyň stávkovalo po třináct mrazivých zimních týdnů za zlepšení pracovních podmínek a zvýšení mezd. Většinu z nich však stála účast ve stávce místo. Ignorance vlastníka továrny má v březnu 1911 tragické vyústění, kdy při požáru budovy s falešnými požárními východy, zamčeným vstupem a výrobními halami plnými hořlavého materiálu zahynulo 146 mladých dívek, především italských a židovských imigrantek. Ženským aktivistkám se nakonec na základě této události podařilo docílit výrazných změn v americkém pracovním právu.

První Mezinárodní den žen 
Paradoxem je, že pouhý týden před touto katastrofou proběhly v Německu, Rakousku a Dánsku oficiální oslavy prvního Mezinárodního dne žen, oslavujícího hnutí za ženská práva a svobodu. Návrh na ustanovení tohoto svátku byl totiž přijat o rok dříve, na druhé Mezinárodní konferenci socialistických žen v Kodani. Účastnice konference však neurčily žádný konkrétní den, a proto ještě pár let trvalo, než se datum MDŽ ustálilo na druhou březnovou neděli a později přesně na 8. března. V roce 1975 Mezinárodní den žen oficiálně uznala OSN a v důsledku toho jej přijaly mnohé národní vlády, jež o jeho existenci neměly dříve tušení. 

Proč MDŽ?
Mnoho českých mužů vždy MDŽ odmítalo, když nemají na oplátku nějaký mužský mezinárodní den. Ale museli muži jako polovina lidstva bojovat za volební právo, za právo zodpovídat za vlastní děti, za právo na placenou práci, na vzdělání, na účast ve veřejném životě, za ekonomickou nezávislost?


zdroj: Flashnews.cz (zkráceno)