Ochránci zvířat ukradli v Itálii přes sto pokusných psů

SAN POLO D'ENZA (Itálie) 23. listopadu (ČTK) - Skupina ochránců zvířat vnikla v pátek do psí farmy na severu Itálie, kde se pěstují psi k vědeckým pokusům, a uprchla se 128 zvířaty rasy beagle. Dnes o tom v Boloni vzdálené asi 80 kilometrů od místa události v San Polo d'Enza informovala italská policie, podle které zatím nedošlo k žádnému zatčení.

Podle policistů je za případem asi deset aktivistů z radikální Fronty za osvobození zvířat (ALF), kteří ukradli deset dospělých zvířat a 118 štěňat. Na farmě i přesto zůstalo kolem 800 dalších štěňat.

Aktivisté nastříkali na zdi psince nápisy jako Vrazi a ALF všechny osvobodí.

Americký Federální úřad pro vyšetřování FBI označuje ALF i její sesterskou organizaci Fronta za osvobození Země (ELF) za ekologicko-teroristická hnutí. Příslušníci obou hnutí způsobili podle expertů FBI od roku 1996 jen ve Spojených státech škody za 43 miliónů dolarů. Akce ALF a ELF mají obvykle podobu rozbitých oken a sprejových nápisů na budovách, ale také pumových útoků proti kožešinovým farmám, výzkumným střediskům a lyžařským centrům.

ALF i ELF ale jakékoli obviňování z terorismu odmítají a prohlašují, že jejich cílem je osvobozování zvířat a ochrana životního prostředí a nikoli poškozování konkrétních lidí.


zdroj: České noviny