George Ritzer

Mcdonaldizace společnosti

Jak rozvrátit proces mcdonaldizace:

Vyhýbejte se bydlení v sídlištních bytech nebo v řadové zástavbě. Snažte se bydlet v netypickém prostředí, nejlépe, když si dům postavíte sami nebo si ho necháte postavit. Když už musíte bydlet v bytě nebo v řadovém domku, snažte se ho polidštit a individualizovat. Právě tohle udělali obyvatelé Levittownu, vybudovaném jako řadová zástavba domků. Teď tedy můžete vidět "Levittovu krabici, převlečenou za tudorovský zámeček, jinou za švýcarskou chatu anebo za pensylvánskou holandskou stodolu."

Vyhýbejte se, pokud možno, denní rutině. Snažte se dělat co nejvíce věcí každý den jinak.

Co nejvíce věcí si dělejte sami. Když musíte používat některé služby, jděte do místního, neracionalizovaného, nekoncesovaného zařízení. Například promazávejte si své vlastní auto. Když nemůžete, anebo se vám nechce, nechte si to udělat v místní nezávislé benzínové stanici. Za žádnou cenu nechoďte do koncesionářské mazací firmy.

Než byste zašli do H & R Block (v čase daňového přiznání), najměte si místního účetního, přednostně takového, který pracuje doma.

Podobně, až zase budete mít menší zdravotní potíže nebo problém se zuby, odolejte pokušení navštívit "McDoctors" nebo "McDentists" a jděte k doktorovi nebo k dentistovi v sousedství, přednostně k takovému, který pracuje sám.

Až budete příště potřebovat brýle, jděte raději k místnímu optikovi než do "Pearl Vision Center".

Vyhýbejte se všem licenčním podnikům, jako je třeba "Stříhání vlasů". Až zase budete potřebovat ostříhat, zajděte do místního holičství nebo kadeřnictví.

Alespoň jednou týdně vynechte oběd u McDonalda a navštivte nějaký typický místní podnik. Alespoň jednou týdně zaparkujte auto, vypněte mikrovlnnou troubu, vyhněte se mrazáku a uvařte si jídlo z jednoduchých potravin.

Abyste pořádně otřásli personálem v supermarketu, zaplaťte hotovými penězi místo úvěrovou kartou.

Všechnu zbytečnou nabídkovou (brakovou) poštu, zvláště takovou, která je adresována "obyvateli", pošlete zpátky.

Až vám zase bude telefonovat počítač, položte telefon něžně na podlahu a nechte ten odtažitý hlas zvučet dál, linku nechte zablokovanou, aby i ostatní lidé měli od takových volání na chvíli pokoj.

Když voláte určitý podnik, vyberte si hlasovou poštu, která vám umožní hovořit se skutečnou osobou.

Nikdy nekupujte umělé výrobky, jako jsou Molly McButter a Butter Buds.

Navštěvujte restaurace, jež používají porcelánové talíře a kovové příbory, a vyhněte se těm, co používají prostředky, které nepříznivě ovlivňují životní prostředí.

Organizujte shromáždění na protest proti zneužívání mcdonaldizovanými systémy. Jak už jsme viděli, tyto systémy se protestům po čase přizpůsobí. Pokud v takovém systému pracujete, veďte spolupracovníky k vytvoření humánnějších pracovních podmínek.

Když musíte navštěvovat rychloobslužnou restauraci, vyberte si takovou, která je vnímavější k úskalím a hrozbám plynoucím z mcdonaldizace (jako je například Macheezmo Mouse Mexican Cafe).

Pokud jste pravidelným návštěvníkem McDonalda, snažte se seznámit s ostatními lidmi. Dělejte všechno, co polidšťuje. Zákazníci se o to snaží hlavně během snídaní, a tak "podkopávají proces mcdonaldizace". Místo aby se rychle najedli, "denně si přicházejí přečíst noviny, popovídat, vypít kávu a spolykat Egg McMuffin." Když může být z vlivu mcdonaldizace vymaněna snídaně, proč ne i ostatní jídla? Nebo jiné aspekty rychloobslužného byznysu?

Snažte se alespoň jednou týdně číst The New York Times namísto USA TODAY. Podobně dejte jednou týdně přednost sledování zpráv se třemi dlouhými reportážemi, než abyste se stále dívali na útržkovité zprávy z komerčních TV stanic.

Obecně vzato, sledujte televizi co nejméně, a když už musíte, sledujte kanál veřejnoprávní TV. Když se díváte na některý komerční program, ztlumte během reklam zvuk a dívejte se jinam. Většina reklam je sponzorována racionalizovanými podniky, které racionalizaci úporně nabízejí.

Nejezte většinu potravin, které se jedí rukama.

Na příští dovolenou odjeďte na jedno místo a dobře se s ním obeznamte.

Nikdy nevstupujte na krytý stadion s kupolí nebo s umělým trávníkem a choďte pravidelně na výlety do Fenway Parku.

Vyhýbejte se třídám, kde se dávají testy vyžadující krátké odpovědi, které vyhodnocuje počítač. Když už se takové zkoušce nemůžete vyhnout, dělejte na okraj formulářů poznámky a oslí uši, aby si s ním počítač nevěděl rady.

Vyhledávejte malé třídy a seznamte se se svými profesory.

Nechoďte na žádné filmy, které mají v názvu i římské číslice.

Místo abyste dávali dítě do jeslí typu "McChild", nechte je v sousedství, např. u maminky, která si potřebuje přivydělat hlídáním dětí.

Držte děti co nejdále od televize. Je zvláště důležité, abyste je nevystavovali soustavnému útoku reklam z racionalizovaných institucí, zvláště při sledování kreslených filmů v sobotu dopoledne.

Snažte se nevpustit mcdonaldizaci do školství.

Jestliže na to máte, posílejte své dítě do malého vzdělávacího ústavu, jehož se mcdonaldizace nedotkla.

Co je vůbec nejdůležitější, neberte svoje děti do rychloobslužných restaurací ani do podobných zařízení v jiných oblastech společnosti. Když už nemáte jinou možnost (například, když jste na cestách a nikde není k občerstvení nic jiného než rychloobslužné řetězce), zavažte dětem oči až do konce celého toho utrpení.


[ ZPĚT ]